Tartósteszt: Asesso

“Magyar tervezésű motoros kiegészítők tesztje: terítéken a térdvédő, a vesevédő és az arcmaszk.

Ezúttal egy olyan márkát mutatunk be Nektek, amiről még lehet, hogy nem hallottatok, pedig érdemes számításba venni, ha jó minőségű, viszont megfizethető kiegészítőket kerestek – ez az Asesso, ami egy 2006 óta működő, nem mellékesen magyar cég által gyártott és forgalmazott márka.

Nekem mindig nagyon kellemes meglepetés, mikor kisebb, nem annyira ismert cégeknél fedezek fel olyan termékeket, amik felveszik a versenyt a nagy, drága nevek felhozatalával, sőt, sokszor bizony – túlzás nélkül – verik is azt. Nos, az Asesso pont ilyen.

Röviden egy kis betekintés a kulisszák mögé: mint említettem, itt egy igazi hazai brandről beszélhetünk, a termékeket ugyanis a cég tulajdonosa, Kökény Gyula Zoltán saját maga tervezi és gyártatja, kivétel nélkül mindegyiket gondos tervezőmunka után – alapelve, hogy addig nem nyugszik, míg minden egyes darabot a tökéletességig nem fejleszt. Egyébként ő maga is megszállott motoros, így nem ad ki olyan terméket a kezei közül, amit ne használna nyugodt szívvel.

Az Asesso-termékek neoprénből készült darabok – rengeteg féle-fajta protektort, aláöltözőket, kiegészítőket kínálnak, és nem csupán a ridereknek gyártanak felszereléseket, hanem speciálisan bicikliseknek is, sőt, még autós kiegészítő termékeket is megtalálhatunk a felhozatalban.

Ráadásul náluk valóban nem üres marketing-szöveg a jó ár-érték arány. Hogy mindezt honnan tudom? Én magam is próbára tettem az Asesso felszereléseit, ráadásul nem csak holmi rögtönzött fel(próba) erejéig, hanem hosszú hónapokon keresztül tartósteszteltem azokat: nevezetesen egy térdvédőt, egy vesemelegítőt, és többféle maszkot.  
Lássuk, mire jutottam…

Ha már farmerban motorozunk, alap, hogy legalább egy térdprotektort kapjunk magunkra

A legtöbbször nyúzott darabom a térdprotektor volt – egy kiváló, (ahogy már említettem) két milli vastag neoprén anyagból készült, erős és strapabíró darabról beszélünk, mely az egész szezonban velem tartott. Nagyon megszerettem, ugyanis eddig valahogy mindig sikerült nem túl jó térdvédőket kifognom (elmásztak, vékonyak/túl vastagok voltak stb.), kíváncsi voltam, ez hogyan szuperál majd. Nos, egyszerűen ebbe nem tudok belekötni. Már ahogy a kezembe vettem a felszerelést, érződött, hogy az egész nagyon minőségi, és a későbbi tapasztalatok sem cáfolták ezt meg. Az anyaga szuper, és a tépőzárja nem az a tessék-lássék fajta, ami csak úgy dísznek van, hanem extra erős, biztos lehetsz benne, hogy nem fog magától szétválni, és valóban tökéletesen a helyén tartja a protektort, ezért az nem forog el. Gondolom ennek fontosságát nem is kell mondanom: ha perecre kerül sor, és a protektor a lábad hátulján köt ki, az olyan, mintha nem is viselnél semmit.

Minőségi anyagok, igényes kidolgozás, kellemes-kényelmes használhatóság jellemzi a nyitott térdvédőt

A térdet keményprotektor, polietilén, speciális emlékezőhab (Anti-Shock) és ún. PE30 szivacs védi. A tépőzáras megoldásnak köszönhetően (ez a nyitott darab, de van a kínálatban “belebújós” is) elég egyszerű feladat fel- és levenni, ha már az ember (pl.) farmerben motorozik, legalább ennyit meg kell, hogy tegyen a saját védelme érdekében – ha ugyanis egyszer megsérül a térdünk, azt örök életünkben érezni fogjuk.Ilyeneket kellene a speckó motoros nadrágokba is szerelni, nem vékony kis “szélterelőket”, valami legyen benne alapon. De most ennyit az „egészségügyi tanácsadásról“. Ezt a témát úgyis nemsokára részletesebben kifejtjük Nektek Biztonság rovatunkban, ahol a termék gyártóival – akik alapos ismerői a témának – részletesebben körüljárjuk, hogy miért is fontos nem csak télen, de még melegebb időben is a megfelelő védelem.

A térdvédő – és egyébként az összes termék – több méretben is kapható, így mindenki ki tudja választani az adottságainak legmegfelelőbbet. A cég snowboardosoknak is ajánlja a térdprotektort: ha eltetted a motort, ezt akkor sem kell elrakni, irány a téli sportolás.

A tépőzár tökéletesen a helyén tartja a kiegészítőt, ráadásul strapabíró, nem fog egyhamar elkopni – több tízezer használatra van “hitelesítve”

Másik alanyom egy keresztpántos vesemelegítő volt, ami szintén hasznos kelléknek bizonyult, főleg a lehűlt nyári/őszi éjszakákon. Ez a darab 3 mm vastag neoprénből készült, extra rátéttel a veséknél, és keresztpántos erősítéssel a deréknál (ez biztosít stabil tartást, ezáltal tehermentesíti a derekat). És ami a leglényegesebb: ez aztán tuti nem engedi be a hideget, aki hűvös időben is motorozik, annak mindenképp ajánlott felszerelés. Én még melegebb időben is felpattintottam, Befér bármilyen ruha alá, én legtöbbször a (szűk) bőrdzsekim alatt viseltem. A tépőzárja megegyezik a térdprotektoron találhatóval, stabilan rögzíthetjük vele a kiegészítőt. Egyébként ezek a tépők sokat kibírnak, nem kell attól tartani, hogy egyszer csak „elromlik“, és nem tart többé.

Ez a fajta vesevédő az extra rátétek által melegíti, a keresztpántok által pedig óvja is a derekunkat

És végül a maszkok kvalitásait is próbára kellett tennem, melyből egy rövidet és egy hosszabbat is kaptam. Ez a darab volt számomra a legidegenebb, hiszen megmondom őszintén, én magam nem voltam nagy rajongója az efféle extráknak. Nem is igazán használtam korábban, valahogy mindig elmaradt, hiszen a “kötelező” kiegészítők után úgy voltam vele, hogy kinek van kedve még ezzel is szöszölni!? Meg feleslegesnek is gondoltam. Persze, el lehet lenni nélküle, nem is ez a kérdés, de az rögtön világossá vált számomra, hogy az ember komfortérzetén nagyon sokat tud javítani egy ilyen maszk. És miért ne tennénk meg ennyit magunkért? Szóval az első bevetés egyből „élesre“ sikerült, hiszen a nem túl jó, viszont nagyon rossz időjárás mellett bevállalt brnói túrán került rá sor. Szél, eső, hideg – na gondoltam, hiába van a nyár kellős közepe, ez tökéletes arra, hogy a maszk bizonyítson. És bizonyított is, hiszen szinte egy csepp hideget sem kaptam a nyakamba (arcomba), nem úgy, mint előtte, mikor szinte csípett a hideg szél. Ennek ellenére nem fulladtam bele, hiszen az anyag pont annyira levegőzik, amennyire kell. Kellemes meglepetés volt tehát ez a felszerelés, őszre/télre mondhatni kötelező.

Mikor már kellemetlenné válik a menetszél, egy ilyen maszk bizony sokat tud javítani a komfortérzetünkön

Ráadásul nem is kell nagy befektetésre gondolni, a maszkok 1000-2000 körüli áron mozognak az Asesso-nál, ami nem több, mint az az antibiotikum, amit akkor kell kiváltanod a patikában, ha összeszedsz egy jó kis tüdőgyuszit a hidegben. Ha már az áraknál tartunk, – a teljesség igénye nélkül – az általam is használttérdvédő alig több, mint 10 ezer pénz, a keresztpántos vesemelegítőm 6800 forint, ha viszont egy minimálisat hajlandó vagy áldozni a szépség oltárán, sima szegett vesevédőt már 3800-ért is kaphatsz (ez természetesen funkcióját tekintve semmiben sem tér el a többitől). Az összes termék egyszerűen mosógépben mosható, tehát hálás anyagánál fogva igen könnyen tisztítható – sőt, a napi szennyeződések még könnyebben eltávolíthatók, egy nedves szivacs segítségével. Most, a végén következnének a negatívumok – de bő fél szezonos használat során egyszerűen semmi említésre méltó nem jut eszembe…”

És a másodvélemény:

“Tulajdonképpen igen kellemes csalódást jelentett az Asesso, hiszen számomra – és ez persze az én hiányosságom – a teszt előtt a népes ‘noname’ kategóriát erősítette. Az emberek sokszor csak a jól csengő márkacsaládok gyerekeiben hisznek, és ez hiba. Akinek viszont nincs pénze megfizetni (a márkanevet is), az kénytelen a kevésbé ismertet “tesztelni” – igen, ez a zsákbamacska kategória, ahonnan most számunkra kikerült az Asesso. Az olaszos hangzás ne tévesszen meg senkit, magyar produktumról van szó, és arról, hogy bizonyos rokoni szálak folytán a nem kicsi olasz piacra is jut belőle, ahol nyilván jobban hangzik ez, mint mondjuk a ‘Kiskőrösi’.

A lényegre térve és őszintén szólva, ez a térdvédő nagyon el lett találva. Kényelmes és nem “mászkálós”, csupán jól kell felvenni. Korábban nagyobb, többrészes műanyag és pántos térdvédőim voltak, de ez jobban bevált. Igazából azok sem voltak kényelmetlenek, de nem álltak ilyen fixen – és ott még arra is kellett figyelni, nehogy összekarcoljam a műanyagokat, mármint a motoron. Akármilyen komfortos, kánikulában nem sok kedved lesz felvenni a Balatonra menet, de a lehűlt nyári éjszakában hazafelé meg fogod köszönni magadnak, hogy elvitted. Mert mondani sem kell, hogy az izületi problémák megelőzésének kiváló eszköze – perec nélkül is…

Az arcmaszk: csak addig nem tudod, hogy milyen jó, amíg nem próbálod ki. Sokáig én is azt hittem, hogy a baboskendő tökéletes a feladatra, de nem. Ha nem sajtburger menüt kérsz, akkor egy mekis kaja árából megvan, akárhol elfér és nem lehetsz eléggé hálás érte az autópályán, szemerkélő esőben, 300km után. Az Asesso megoldása átgondolt, praktikus, kényelmes és védi a nyakadat is, ami rendszerint kimarad a felszerelés-repertoárból. A felvételnél némi odafigyelést igényel, mikor a sisakodat veszed, hogy ne csak nyakmelegítő legyen belőle. A vesevédőt én nem sokat hordtam, mert a gerincvédővel együtt már sok volt a jóból, de hasonló szépeket lehet arról is regélni, szóval Forza Asesso!”

Az eredeti cikket itt találod: Tesztmotor.hu

Tagged , , , , , , ,